Emma Nilsson

Kategori: Recept

zucchinipasta / under 15 minuter

Världens enklaste, snabbaste och supergoda pastavariant. Koka ihop en förpackning krossade tomater med en buljongtärning. Medan skär du bandpasta av zucchini, jag använder en morotsskalare och delar på dom band som jag tycker blir för breda. I med dom i "tomatsoppan". Låt det koka ihop så zuchhinin får bra konsistens, jag tycker om när det är lite al dente. I med oliver och toppa sen med riven parmesanost! Klart!

Kristinas glutenfria rutbröd

Ingredienser: 6 dl mandelmjöl, 1 dl krossade linfrön, 1 dl krossad bovete, 2 msk fiberhusk, 2 tsk bakpulver, 2 tsk salt, 2 msk honung, 1 dl turkisk yoghurt, 5 ägg, 3 dl ost.

 

Blanda alla torra ingredienser, tillsätt yoghurten, ägg och ost och rör till en jämn smet. Platta ut i en långpanna (bakplåtspapper under, och platta ut med ett till bakplåtspapper över, lättast så). Tryck fast solroskärnor, in i ugnen ca 8 minuter, 225 grader. Mamma och pappa var uppe i Luleå hos några kompisar förra veckan, då fick mamma med sig ett recept från Kristina. Supergott blev det! Ju mer smak det är på osten desto mer smak blir det på brödet. 

enchiladas/paprika

Det här är så jävla gott! Enchiladas, fast istället för att fylla tortillabröd så fyller man paprikahalvor. Jag och Fanny gjorde det en dag förra veckan. I fyllningen hade vi stekt kyckling, tacopulver, majs, paprika och tacosås. In i ugnen 10-15 minuter, 175 grader. Servera med guccamole (ett måste) tacosås eller vad ni nu föredrar.

köttfärs/zuchini gratäng

Du behöver: 1 kg köttfärs, 2 zuchini, 1 lök, 2 paprikor, 3 dl grädde, 2 buljongtärningar, 150 g fetaost.

 

Fräs den hackade löken i stekpanna, tillsätt köttfärsen och stek den också. Skiva zuchinin (beroende på storlek på form kan man minska mängden zuchini) och paprikorna, varva sedan dom och köttfärsen i en gratäng. Blanda ut buljongtärningarna i grädden, häll sedan det över hela gratängen. Avsluta med att strö fetaosten uppe på (man kan ha ännu mer än 150 g om man vill). In i ugnen minst 20 minuter, 200 grader. 

zucchini och squash gratäng

Du behöver: 1 zucchini, 1 squash, 2 shalottenlök (hade inte det hemma idag), 1 vitlöksklyfta, paprika, 1,5 dl grädde, 1 dl turkisk yoghurt, ost och kryddor. 

 

Fräs löken i oljan, lägg sedan i zucchinin, squashen och paprikaringarna och fräs dom med. Tillsätt sen allt förutom osten, låte det puttra i ca 10 minuter. Häll sedan över allt i en ugnssäker form, strö över osten och krydda. In i ugnen, 200 grader, i ca 1 kvart. Kanske inte ser så himla kalas ut men det var svingott, och mättande. Vi åt det tillsammans med grillad kyckling. Räcker till 4/5 portioner beroende på hur mycket man äter.  

mini raw-cheesecakes

Lager 1: 4 dl mandlar, 2,25 dl dadlar, 1 dl riven kokos, 1/2 citron, kanel.

Lager 2: 6 dl cashewnötter, 2 dl citron, 1 dl honung, 1 dl flytande kokosolja, vaniljpulver.

Lager 3: ca 15 färska jordgubbar, 1/2 dl flytande kokosolja, honung, citron.

 

Mixa lager 1, tryck ut i en form (använde mig av muffinsform i plåt, med en bit bakplåtspapper i, så dom är lätta att ta loss sen). Mixa lager två, häll i formarna, mixa lager tre häll överst i formen, toppa med jordgubbar, in i frysen några timmar. Det tar ett tag för dom att tina sen, så ta ut dom i god tid innan ni ska äta. Ingredienserna är ungefärliga, går utmärkt att ändra efter smak och tycke förstår ni.  Det här receptet räckte till 18 mini raw-cheesecakes.

chiavatten

Det här tycker nog om flesta av er ser skitskumt ut. Tyckte jag också. Men man är väl inte bang för det, så var inga mesar nu okej. Plus att chiafrön innehåller jätte mycket fiber, protein, kalcium mineraler och vitaminer fast dom inte smakar någonting. Gelen som bildas när fröna kommer i kontakt med vätska gör att det är lättare för kroppen att få i sig allt nyttigt. Konsistensen blir lite gran som aloevera vatten. Så för er som vill testa:

 

Minst 3 dl vatten, 1 lime, 1,5 msk chiafrön, 1 tsk sötning (honung/stevia/socker). Rör om och vänta minst 10 minuter innan du dricker.

glutenfritt mörkt bröd

1,5 dl turkisk yoghurt, 1 dl fil, 0, 5 dl lingonsylt, 0,25 dl sirap, 1 dl bovetemjöl, 0,5 dl hasselnötsmjöl, 

1 dl krossat bovete, 1 dl krossat linfrö, 2 msk fiberhusk, 0,5 dl pofiber, 1 dl rågflingor, 2 tsk bikarbonat, salt

 

Rör ihop alla blöta och alla torra ingredienser var för sig. Blanda sedan ihop alltihop. Häll i en form, toppa med linfrön och chiafrön. In i ugnen, 180 grader längst ner, ca 1 timme.

Vet inte varför min kamera blir helt fläckig i skärpan ibland, såg det extra tydligt på den här bilden, men skitsamma. Brödet var gott. Till och med C skulle tycka det om han vågade smaka.

18:13

Min nya jacka, äntligen, som jag är så förälskad i. 

Fina, fina Andrea som jag åker och hälsar på nästa vecka (!!!!)

Kalla mig mästerkocken, hemmagjord biff, sås, sötpotatis och sallad med mango och rödkål. Mhm!

 

Tre bilder från min kamera. Den sista är tagen för typ 2 minuter sen, lite käk innan träningen. Längtar tills jag får flytta hemmifrån och får laga precis den mat jag vill, när jag vill och hur jag vill. Annars idag då? Gjort granola, hängt med Frida och Nelly och på systemet. Fått i mig lite D-vitamin (solsolsol). Ska iväg på träning och sen sticker jag och hänger ännu lite mer med mina kompanjoner. Ciao!

strawberry/proteincheesecake

Lager 1: 15 dadlar 1 dl hasselnötter 1 dl mandelmjöl 1 dl hasselnötsmjöl 2 msk kokosolja

Lager 2: 500 g jordgubbar, 30 g hallon-yoghurt protein, 1 dl mandelmjölk

 

Mixa ihop lager 1 och tryck ut i en form. Mixa sedan lager två och häll över. In i frysen och ta fram och tina i god tid innan ni äter. Svårare än så är det helt enkelt inte. Enkelt och nyttigt. Det är inte en klassisk cheesecake, mer som en sorbet-cheesecake med mjuk, söt, crunchy botten. Kommer göras om, jajamen. (Alltså, för er som tror att det smakar som vanlig cheesecake, det gör det inte. Men det är ju inte heller en "vanlig cheesecake") Vi åt den i fredags efter påskmiddagen, väldigt påskig efterätt haha. Men god i alla fall. 

middag

Så fruktansvärt god middag!!!!

Stekt sparris inlindad i bacon + omelett i muffinsform + färskostcreme med ruccola och morot. Jag och Calle styrde ihop middagen idag, snabbt, enkelt och mycket gott kan jag tala om för er. Han tycker det är tråkigt när jag bloggar, så ska vara snabb. Men kan tala om att jag har bakat med kakaosmöret nu, sucess! (Om ni frågar mig, inte calle).

quiona gratäng

1 påse hackad bladspenat, hackade körsbärstomater, 2 dl kokt quinoa (vi hade röd), 1 burk kronärtskocka, 200 g fetaost, ca 1 dl mjölk, 1 vitlöksklyfta, persilja, citron, salt, peppar, mozarella ost/cheddarost.

 

Eftersom det bara är jag mamma och pappa uppe i stugan just nu (dom andra kommer senare ikväll och imorgon) så provade vi på ett nytt recept som blev super bra! Vi åt gratängen med parmaskinka. I alla fall: Rör ihop spenaten, körsbärstomaterna, kronärtskocka och den kokta quinoan. Gör en smet av fetaosten, mjölken vitlök och persilja. Rör ihop allt till en smet och krydda efter smak. Lägg i en ugnssäker form, täck med mozarellaskivor. In i mitten av ugnen i ca 20 minuter, 200 grader. Räcker till ca 4 personer.  

chiapudding

2 dl mjölk, 0,75 dl chiafrön, 1 tsk honung, in i kylen under natten, rör om i början. 

 

Godmorgon! Tillbaka efter en morgonlöp, 8,8 km på 46 minuter. Slänger i mig lite chiapudding + apelsin. Ska sticka in till stan och träffa Linda en sista gång innan hon flyttar till Australien! Sen blir det jobb till stängning. 

bovete/havregrynsgröt

    

1/2 dl havregryn, 1/2 dl krossat bovete, 1/2 dl linfrön & chiafrön, 2 dl vatten. Micro ca 2 minuter. 

 

Godmorgon! En variant på den vanliga havregrynsgröten som jag in princip har förätit mig på. Kalasmätt blev jag. Nu ska jag åka in till stan och träffa min Frida, som fyller 20 år idag!! Stort grattis darling! Så i helgen blir det 20 års firande, fotboll, jobb, avskedsfest, titta på innebandy. Det är det jag tänkt hinna med minnsan. VI hörs! (Lediga fredagar är, som alltid, bäst).